O nama


Tradicionalna proizvodnja








                                                     Kazan



Aparatura za destilaciju rakije iz fermentisane tečnosti obično se sastoji od

kazana koji je povezan sa uspravnom- parovodnom cevi u koju odlaze

alkoholne pare tokom zagrevanja. Parovodna cev alkoholne pare vodi do

kondenzatora gde se pomoću struje hladne vode vrši potpuna kondenzacija

alkoholnih para u tečno stanje.  Kazan za pravljenje rakije je izrađen od

 kovanog bakra i imamo kazan od 350 litara kao i manji od 120 litara, način pečenja je tradicionalan


IMG_20200405_1315110.png

                          Čuvanje i odležavanje rakije

Nakon pečenja rakija se stavlja na odležavanje najmanje 12 meseci, kako bi se

 rakija stabiliovala i dobila pun svoj ukus i aromu. Rakija od dunje stoji u

dudovom buretu kako bi ekstraktovala sva plemenita svojstva drveta i

oplemenila rakiju i svetlo žute je boje. Takodje imamo i dunju koja stoji u

staklenim inertnim balonima i bezbojna je. Što se tiče kruške viljamovke i

 kajsije one odležavaju isključivo u staklenim balonima. Kad je u pitanju

šljiva ona odležava u šljivovom i hrastovom buretu i karakteristične boje ćilibara. Svake godine se dodaju nova

drvena burad, tako da rakija ima mogućnost da uzima ono dobro i iz novog bureta i iz starog, svako doprinosi

određeni način i ima svoja svojstva


 Rtanj

                                Rtanj
    

Voćnjaci se nalaze  podno planine Rtanj koja je naširoko

poznata kako Srbiji tako i van nje. Taj predeo karakterišu izuzetno lepa i

netaknuta priroda koja svakako pogoduje kvalitetu voća.

Pečenje se takođe odvijaju podno planine Rtanj.... malo o Rtnju 
... Kao simbol Rtnja, na vrhu Šiljak (1565m) nalazi se i ostaci crkve


  kapele Svetog Đorđa. Danas se na njenom mestu nalaze ruševine, jer su je tragači za zlatom u više navrata rušili

uz pomoć dinamita. Rtanj zovu jos i prirodna piramida zbog svog oblika i veličine koja je impresivna.

Avantura koja prati šetnju i obilazak Rtnja je ipak neprocenjiva. Smenjivanje gustih šuma i

kamenitih predela, ravnih i neravnih površina, i izobilje lekovitog bilja, ono je što možete iskusiti ako odlučite da

 upoznate ovu planinu. Pogled koji se pruža kilometrima unaokolo i čist vazduh, kao nagrada vas očekuju na

vrhu. Rtanj je čuven i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i koje je zakonom zaštićeno od kojih je

 najpoznatiji Rtanjski čaj.
j

Powered by WebExpress